Besparen op gas en elektriciteit

Besparen op gas en elektriciteit

aug 12
Besparen op gas en elektriciteit

De gas- en elektriciteitsrekening bedraagt een behoorlijk deel van je vaste lasten. Toch kun je heel gemakkelijk geld besparen door enkele eenvoudige maatregelen te nemen. Met onderstaande handige tips kun je je energieverbruik aanzienlijk omlaag brengen.

Stand-by

Laat je apparaten ’s nachts niet op stand-by staan. Door je televisie, stereo, computer, koffiezetapparaat en magnetron helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt kun je ongeveer 300 kilowattuur aan verbruik per jaar besparen. Haal ook de adapter en oplader van je telefoon en laptop na gebruik uit het stopcontact.

Energielabel

Vervang je oude wasmachine en koelkast door een nieuw exemplaar. Modellen van tien jaar of ouder zijn namelijk echte energievreters. Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat ook op het energielabel, dat laat zien hoe zuinig het apparaat is. Een zuinig apparaat heeft het label A of hoger.

Ventilatie

Zorg dat je je huis goed ventileert. Het kost namelijk minder energie om een droog huis te verwarmen dan een nat huis. Zet dus elke dag een half uur lang een raam open om het vocht kwijt te raken.

Wassen

Was je kleding op een lagere temperatuur. Nagenoeg alle wasmiddelen wassen je kleding al goed schoon op een temperatuur van 30 graden. Met sommige wasmiddelen krijg je je was zelfs al schoon op een temperatuur van 15 graden. Droog je was daarna aan de waslijn of op een droogrek in plaats van met de wasdroger.

Tocht

Plaats tochtstrips bij ramen en deuren die niet goed sluiten. Zo sluit je kieren en naden af en voorkom je tocht in je huis. Plak daarnaast radiatorfolie achter je verwarming zodat de warmte beter in je huis blijft. Ook op deze manier kun je eenvoudig energie besparen.