Is geld verdienen met een webwinkel iets voor jou?

Is geld verdienen met een webwinkel iets voor jou?

feb 18
Is geld verdienen met een webwinkel iets voor jou?

Het klinkt ideaal: je eigen geld verdienen met een webwinkel. De voordelen die eruit springen zijn: je kunt je werk vanuit huis doen, het werk is gemakkelijk te combineren met de zorg voor kinderen en je bent lekker eigen baas. Helaas is de realiteit dat bijna 60% van de webshops binnen vier jaar stopt. Het is ook heel goed mogelijk dat je webwinkel pas na drie jaar winstgevend wordt. Wat zijn nu de beste tips als je een webshop wilt starten die wél succesvol is?

Analyseer de markt
Voordat je een webshop start moet je goed uitzoeken welke producten de consument nodig heeft. Je hebt originele ideeën voor producten of diensten nodig, waarmee je je onderscheidt en waar echt een markt voor is. Heb je iets gevonden, zorg dan dat je een divers aanbod hebt, met verschillende prijscategorieën. Je klant kan dan daadwerkelijk een keuze maken. Het is vaak lonend om je producten ook via andere wegen te verkopen, bijvoorbeeld op de markt of op een beurs. Zo begin je een naam op te bouwen.

Bereid je goed voor
Op verschillende terreinen is een goede voorbereiding vereist: je hebt een duidelijke website nodig waar je klant de producten eenvoudig kan vinden. Potentiële klanten klikken gauw weg als een website onoverzichtelijk is of er onbetrouwbaar uitziet. Zorg dat je je producten goed fotografeert en volgens de regels beschrijft. Verder heb je kennis nodig over marketing, logistiek en financiën.
Zoek bijvoorbeeld uit hoe het zit met de BTW en op welke manieren de klant jou kan gaan betalen. Roep de hulp in van experts waar dat nodig is. Hiervoor moet je extra investeren, maar kom je wel professioneler over. Dit betaalt zich uiteindelijk natuurlijk terug.

Ken je de wetten en regels?
Begin je een webshop, dan word je een ondernemer. Je moet je hiervoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel en krijgt dan een btw-nummer. Je website en de beschrijving van je producten moet ook aan allerlei voorwaarden voldoen en bepaalde gegevens bevatten. Zoek hier vooraf voldoende informatie over.