Goedkoop uit eten: fast casualrestaurants

Goedkoop uit eten: fast casualrestaurants

nov 15
Goedkoop uit eten: fast casualrestaurants

We geven minder uit vanwege de crisis en zitten ook minder goed in onze tijd dan vroeger. Zo is een nieuwe trend ontstaan, die begonnen is in Amerika: in Nederland zie je steeds meer restaurants die goedkope maaltijden serveren in een hippe huiskameromgeving. Het eten is er smakelijk en puur en je zit er minder chique bij dan in een traditioneel restaurant. Om wat voor eetgelegenheden gaat het precies?

Nieuwe restaurantformules
De formule van de nieuwe restaurants is als volgt: men is gespecialiseerd in één eenvoudig gerecht, zoals pizza, stamppot of soep. Het aantal keuzemogelijkheden op het menu is beperkt, zodat de inkoopkosten lager zijn. Het eten wordt snel geserveerd, in een informele omgeving, met bijvoorbeeld relaxte zitbanken of grote tafels waar je kunt aanschuiven. De eettentjes spelen in op de wensen van een nieuwe generatie restaurantpubliek, die een voorkeur heeft voor ‘gezond’, ‘huisgemaakt’ en ‘duurzaam’.

Een voorbeeld van een eetzaak met deze formule is de Pizzabakkers, die inmiddels vijf vestigingen heeft. Je kunt hier een vers bereide pizza krijgen, onder het genot van een glas heerlijke prosecco. Een ander voorbeeld is Burgerz, een speciaalzaak in innovatieve burgers zonder kunstmatige stoffen. Ook eetcafés met als specialiteit spareribs, spaghetti of salades volgen hetzelfde concept.

Snel, hip en goedkoop
Trendwatchers signaleren dat de gerechten in dit soort fast casualrestaurants vaak gecombineerd worden met één bepaald soort drank, zoals bier of wijn. De sfeer in de eettentjes is absoluut niet opgeprikt of oubollig en er is moderne muziek. Voor de nieuwe mobiele generatie dus, die wel graag uit eten wil, maar daar gemiddeld niet meer dan zestien euro aan uit wil geven.