Hoe wordt de waarde van goud bepaald?

Hoe wordt de waarde van goud bepaald?

apr 06

Bij het bepalen van de waarde en prijs van goud is de goudkoers van grote invloed. De goudkoers wordt meestal uitgedrukt in troy ounces. Dat is een Amerikaanse gewichtseenheid die gelijk is aan 31,103 gram. Er bestaan meerdere goudkoersen waarvan sommigen openbaar zijn en anderen alleen zichtbaar voor grotere banken of smelterijen. De meest bekende goudkoersen zijn:

  • Kitco koers (elke dag aangepast en zichtbaar voor iedereen)
  • Reuters (Koers gehanteerd door banken en smelterijen, niet openbaar)
  • London Gold Fixing (koers wordt 2x per dag aangepast)

Het systeem van de goudkoers bestaat uit vraag en aanbod. Het is duidelijk dat wanneer er veel vraag is naar goud de prijs zal stijgen. Toch kan ook bij een stabiel aanbod van goud de prijs verschillen door factoren als de dollarkoers, politieke onrust, inflatie of de economie.

Karaatgehalte van het goud bepalen

Met de term karaat wordt aangegeven hoeveel puur goud er in een sieraad is verwerkt. 1 karaat is 1/24 deel zuiver goud. Dat betekent dat een sieraad van 24 karaat goud dus helemaal uit goud bestaat. Een ring van 14 karaat goud bevat slechts 58% puur goud. De rest van het sieraad is dan aangevuld met koper of zilver. We kennen best veel verschillende karaatgehaltes. Te weten 24, 22, 20, 18, 14, 9 en 8 karaat. In Nederland mag 8 en 9 karaat vanwege het lage gehalte geen goud genoemd worden in tegenstelling tot Duitsland waar 8 en 9 karaat wel gewoon goud wordt genoemd.

Hoe lager het karaat, hoe sterker

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig maar hoe lager het karaatgehalte in het goud, hoe sterker het sieraad is. Puur goud is erg zacht. Door andere metalen als koper of zilver toe te voegen wordt het goud harder en dus steviger. Zonder toevoeging van deze metalen is het heel lastig om een gouden sieraad te maken en zal het sieraad gemakkelijker slijten of verbuigen. In Nederland hebben alle sieraden vanaf 14 karaat een eigen keurmerk. Deze vindt u meestal op een onopvallende plek op het sieraad terug.

Goud verkopen

Wanneer u goud veilig en betrouwbaar wilt verkopen is het dus belangrijk om te weten wat het karaatgehalte is en hoe hoog de goudkoers ligt. Goud verkopen bij Inkoop Edelmetaal kan een goede optie zijn wanneer u uw goud wilt verkopen. Op de website http://www.inkoopedelmetaal.nl/ kunt u overigens ook terecht voor andere edelmetalen als zilver en platina.