Tips voor beleggen

Tips voor beleggen

jul 14
Tips voor beleggen

Met beleggen valt veel geld te verdienen. Als je niet weet wat je doet, valt er helaas ook veel geld te verliezen. Beleggen doe je om op langere termijn geld te verdienen, want op korte termijn neem je vaak alleen een gok. Hieronder volgen een aantal beleggingstips.

Termijn

Bij beleggen is het dus belangrijk om op lange termijn te denken, minstens 5 jaar. Heb je sneller geld nodig en kun je niet zo lang je geld missen, dan is sparen een betere optie.

Kennis en advies

Van beleggen moet je verstand hebben. Als je er blanco in gaat, is het risico op verlies groot. Ga na of je voldoende weet: er zijn online tests om je kennis te testen. Weet je onvoldoende vraag dan bijvoorbeeld onafhankelijk beleggingsadvies.

Probeer ook achtergrondinformatie in te winnen over het product waar je in gaat beleggen. Door een product te kennen, zul je sneller door hebben of iets geld op gaat leveren.

Risico’s

Schat in hoeveel risico je wilt en kunt lopen en pas hier je beleggingspakket op aan. Verder is het belangrijk om het risico te spreiden en dus niet op één paard te wedden. Investeer in meerdere bedrijven, waarmee je het risico spreidt.

Kosten

Houdt rekening met het feit dat je niet alleen je geld inlegt bij beleggen, maar dat je ook kosten moet betalen. Voor de aankoop en de verkoop betaal je geld, maar ook voor het bewaren van de effecten, het bewaarloon. Informeer van tevoren naar de kosten.

AFM

De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op onder andere instanties waar je kunt beleggen. Controleer daarom voordat je gaat beleggen of de instantie van jouw keuze hierbij is aangesloten.